Esther Zilversmit Art Centre

Kishorit, gelegen op een schitterende plek in de Galil, Galiea, is uniek op deze wereld. Hier leefden voorheen mensen volgens de filosofie van de Kibbutz; iedereen is aan elkaar gelijk. Kishorit is vandaag de dag een gemeenschap waar volwassenen met ‘special needs’ volgens dit levensmotto een volwaardig bestaan hebben. Zij worden met respect bejegend en krijgen alle kansen om zich naar hun vermogen te ontwikkelen. Wat het nog extra bijzonder maakt, is dat de Kishorit een “Home for live” is. Wat betekent dat bewoners hier de rest van hun leven in een veilige omgeving kunnen leven. Net zoals wij, kunnen zij kiezen wat zij in hun leven willen doen.

Esther Zilversmit Project
Werken met geiten, kaas maken, op het land werken of in de bakkerij, prachtig speelgoed maken in de Paste Toys fabriek, honden verzorgen in de geweldige kennel, wijn verbouwen, kippen verzorgen of werken met de paarden die bestemd zijn voor therapeutisch paardrijden. Last but not least is er een artcentrum, een communicatiecentrum, het Esther Zilversmit project. Op dit moment zijn hier 15 mensen fulltime werkzaam.

televisie maken

Onmisbare creatieve uitlaatklep met mooie resultaten
Shuki Levinger, oprichter en manager van Kishorit: “Het Esther Zilversmit Art Center is een geweldig onmisbare creatieve uitlaatklep voor onze bewoners. Zij zijn hier verantwoordelijk voor de tweejaarlijkse uitgave van onze supporterskrant. Ook wordt hier het maandelijkse nieuwsbulletin gemaakt, dat nationaal wordt uitgezonden op de Israëlische televisie. Onder begeleiding van deskundige en gedreven leraren schrijven bewoners verhalen over hun leven en verfilmen en bewerken deze tot documentaires. Behalve een therapeutisch proces, geven de gecreëerde producten de Israëlische gemeenschap meer inzicht over personen met ‘special needs'”

Wereldwijd bereik
Levinger: “Nadat een show op tv is uitgezonden, wordt het geplaatst op KishoriTV, het YouTube-kanaal waardoor het mogelijk is de uitzendingen van over de hele wereld te bekijken. Een sprekend voorbeeld hiervan is het verslag dat inwoners maakten over hun leven in het Noorden, dat onder vuur lag tijdens de Lebanese oorlog. Televisiezenders van over de hele wereld vertoonden deze documentaire op ‘primetime’ in hun nieuwsprogramma’s.”